İşe iade kararının kesinleşmesini UYAP üzerinden öğrenilmesinde başvuru – KARAR

Favorilerine ekle
Favorilerinden çıkar

YARGITAY
9.Hukuk Dairesi
Esas: 2016 / 16190 Karar: 2020 / 4836

İşe iade kararının kesinleştiğini UYAP üzerinden öğrenen işçinin işe başlama istemi, usulüne uygun başvuru niteliğindedir.

Mahkemece davacının kesinleşen kararın tebliği sonrasında işe başlama talebinde bulunması gerekirken bu yönde bir tebligat yapılmadan başvurusunun işe başlama talebi yerine geçmediği gerekçesi ile işe başlatmama tazminatı ile boşta geçen süre ücretinin reddine karar verilmiş, geçersiz sayılan fesih tarihine göre hesaplanan ihbar ve kıdem tazminatı isteklerinin kabulüne karar verilmiştir.
4857 sayılı İş Kanununun 21. maddesine göre kesinleşen mahkeme kararının tebliğinden itibaren 10 iş günü içerisinde işe başlamak için başvuru hakkı işçi yararına bir düzenlemedir. Kararın ne zaman kesinleştiğinin işçi tarafından tam olarak belirlenememesi ihtimaline göre kanun koyucu işe iade davalarına özgü olmak üzere kesinleşen kararın tebliği şeklinde bir usul öngörmüştür. Ancak işçinin kararın kesinleştiğini öğrenmesi üzerine işe başlama talebinde bulunması mümkün olup somut uyuşmazlıkta kararın kesinleştiğinin uyap ekranından öğrenilmesi üzerine usulüne uygun olarak işe başlama talebinde bulunmuştur.
Mahkemece henüz işe başlama talebi koşullarının oluşmadığı gerekçesi ile işe başlatmama tazminatı ile boşta geçen sürelere ait ücret isteklerinin reddine karar verilmesi hatalıdır. Her iki isteğin kabulüne karar verilmeli, ayrıca işe başlatmama tarihi fesih tarihi olarak kabul edilerek ihbar ve kıdem tazminatları fesih tarihindeki ücret ve tavan esasına göre, üzerine 4 aylık boşta geçen süre ilavesi ile hesaplanmalıdır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz