Evlilik dışı doğan çocuğun ve Evlatlığın mirasçılığı

Favorilerine ekle
Favorilerinden çıkar

Evlilik dışı doğan çocuk, aralarında evlilik akdi bulunmayan kişilerin birliktelikleri sonucu hukuki varlık kazanan çocuktur.

Evlilik dışında doğan çocuk, tıpkı evlilik birliği içinde doğan çocuk gibi ananın mirasçısıdır. Evlilik dışında veya evlilik içinde doğan çocuklar arasında miras açısından ana yönünden eşitlik ilkesi geçerlidir.

Baba tarafından ise evlilik içerisinde doğan çocukla evlilik dışında doğan çocuk arasında miras açısından eşitlik kuralının geçerli olabilmesi için, babanın evlilik dışında doğan çocuğu tanıması veya babalık davası ile çocuğun babaya bağlanmış olması aranır.

TMK m. 498Evlilik dışında doğmuş ve soybağı, tanıma veya hâkim hükmüyle kurulmuş olanlar, baba yönünden evlilik içi hısımlar gibi mirasçı olurlar.

Evlatlık ise ancak TMK 305 – 320 maddeleri arasında belirtilen şekilde evlat edinilen kişileri tanımlamaktadır.

Evlatlık, evlat edinenin birinci zümresine dahil yasal mirasçısıdır. Evlatlık, birinci zümredeki evlat edinenin çocukları ile aynı oranda miras payına sahip olur.  Evlatlığın mirasçılığına ilişkin kurallar;

  • Evlatlık evlat edinenin birinci zümraye giren yasal mirasçısıdır.
  • Evlat edinilen, evlat edinenin mirasçısı olmasına rağmen, evlat edinen evlatlığın mirasçısı olamaz.
  • Evlat edinilen ile sadece evlat edinen arasında hakimiyet tasarrufuna dayanan bir soybağı kurulduğu için evlat edinilen, evlat edinenin kan hısımlarının mirasçısı olamaz.
  • Evlat edinilen ile evlat edinilenin kan hısımları arasında mirasçılık ilişkisi sanki evlat edinme ilişkisi olmamış gibi karşılıklıdır.

Evlatlık ilişkisinin kurulması için gerekli şartlar gerçekleşmiş, evlat edinme işlemi başlamış, fakat henüz tamamlanmadan evlat edinen ölmüşse  veya ayırt etme gücünü kaybetmişse, bu durum evlat edinme işleminin tamamlanmasına engel teşkil etmez. Evlat edinilecek kişi, evlat edinme işlemine başlayanın mirasçısı olur.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz